Home » Diverse » Curiozitati » Cum se întreţine o orhidee

Cum se întreţine o orhidee

Există zeci de mii de specii diferite de orhidee. E bine să le alegi pe cele care se întreţin cel mai uşor şi care se adaptează condiţiilor de la bloc: o temperatură fără mai diferenţe zi-noapte, o umezeală moderată şi o luminozitatea medie. Cele mai potrivite sunt orhideele Phalaenopsis (orihdeea fluture), care au o perioadă lungă de înflorire (câteva luni pe an) şi reînfloresc uşor.

Unde o instalezi? Ideal este un loc relativ umed (cum ar fi baia, dacă are fereastră), cu destulă lumină, dar nu cu soare direct. Orhideea are nevoie şi de mult aer. O mai poţi pune pe balcon dacă nu este direct expus la soare şi temperatura nu scade sub 8 grade. Temperatura ideală este cuprinsă între 17 şi 23 de grade.
Cum o uzi? Nu aştepta ca solul (alcătuit din scoarţă) să se usuce. Dar nici nu uda prea mult planta: o dată pe săptămână e suficient. Dacă exagerezi pot apărea alge sau ciuperci pe rădăcini. E preferabil ca apa folosită să fie de ploaie sau necalcaroasă (plată). Scufundă planta complet în apă, las-o câteva minute şi apoi scurge-o.
Când îi schimbi ghiveciul? În general, o dată la doi ani e suficient. Nu e nevoie de un ghiveci prea adânc. Nu pune orhideea în pământ sau turbă. Rădăcinile orhideei au nevoie să fie aerate şi puse într-un compost special, alcătuit din polistiren şi coajă de pin. Îl găseşti gata făcut în magazinele de specialitate. În privinţa îngrăşământului (şi el special), nu exagera: o dată la câteva luni e suficient!
O orhidee sănătoasă are florile verde intens.
E preferabil să nu tai tijele decât dacă sunt uscate. Periodic reapar flori pe ele
Dacă dă semne de boală, schimbă-i locul
Orhideele iubesc taninii. Adaugă în solul lor un dop de la sticla de vin roşu (îmbibat), decupat în bucăţi mici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*