Home » Diverse » Curiozitati » Cum se întreţine o orhidee

Cum se întreţine o orhidee

Există zeci de mii de specii diferite de orhidee. E bine să le alegi pe cele care se întreţin cel mai uşor şi care se adaptează condiţiilor de la bloc: o temperatură fără mai diferenţe zi-noapte, o umezeală moderată şi o luminozitatea medie. Cele mai potrivite sunt orhideele Phalaenopsis (orihdeea fluture), care au o perioadă lungă de înflorire (câteva luni pe an) şi reînfloresc uşor.

Unde o instalezi? Ideal este un loc relativ umed (cum ar fi baia, dacă are fereastră), cu destulă lumină, dar nu cu soare direct. Orhideea are nevoie şi de mult aer. O mai poţi pune pe balcon dacă nu este direct expus la soare şi temperatura nu scade sub 8 grade. Temperatura ideală este cuprinsă între 17 şi 23 de grade.
Cum o uzi? Nu aştepta ca solul (alcătuit din scoarţă) să se usuce. Dar nici nu uda prea mult planta: o dată pe săptămână e suficient. Dacă exagerezi pot apărea alge sau ciuperci pe rădăcini. E preferabil ca apa folosită să fie de ploaie sau necalcaroasă (plată). Scufundă planta complet în apă, las-o câteva minute şi apoi scurge-o.
Când îi schimbi ghiveciul? În general, o dată la doi ani e suficient. Nu e nevoie de un ghiveci prea adânc. Nu pune orhideea în pământ sau turbă. Rădăcinile orhideei au nevoie să fie aerate şi puse într-un compost special, alcătuit din polistiren şi coajă de pin. Îl găseşti gata făcut în magazinele de specialitate. În privinţa îngrăşământului (şi el special), nu exagera: o dată la câteva luni e suficient!
O orhidee sănătoasă are florile verde intens.
E preferabil să nu tai tijele decât dacă sunt uscate. Periodic reapar flori pe ele
Dacă dă semne de boală, schimbă-i locul
Orhideele iubesc taninii. Adaugă în solul lor un dop de la sticla de vin roşu (îmbibat), decupat în bucăţi mici.

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*