Home » Diverse » Curiozitati » Cine sunt şi de ce pleacă rândunelele (nu cele KGB-iste)?

Cine sunt şi de ce pleacă rândunelele (nu cele KGB-iste)?

Iata ca astazi m-am decis sa scriu cateva randuri despre randunele! Nu asa, tam-nesam, ci pentru ca imi era greu sa inteleg (acum sunt lamurit) de ce fostul şef al serviciilor de informaţii române, Ion Mihai Pacepa, a spus că “europarlamentarul român Corina Cretu ar putea face parte dintr-o nouă generaţie de agenţi sexy, cunoscuţi în trecut sub numele de “rândunici”, care îşi etalează cunoştinţele impresionante despre politică în haine foarte provocatoare”.
randunica-22Iata ce am gasit pe internet despre aceasta pasare (deloc pe cale de disparitie!):

Una dintre cele mai cunoscute pasari migratoare este Corina Cretu… pardon, randunica. Se presupune chiar ca ea este cea care i-a facut pe oameni sa inteleaga acest fenomen. Spre sfarsitul secolului al XVIII-lea s-a descoperit ca randunelele isi petrec iarna in locuri ce se bucura de mai multa cadura si nu ascunse asa cum se credea initial.
    In calatoria sa din fiecare an, randunica strabate distante de pana la 10.000 km. Foarte firave, nu toate fac fata unei calatorii atat de lungi si nici drumului de intoarcere, ele revenind de fiecare data nu doar in acelasi loc din care au plecat ci chiar la acelasi cuib.
  Ele zboară agiate şi deseori se adună neliniştite pe firele electrice. Majoritatea încep să migreze în timpul lunii septembrie, primii care pleacă fiind puii mai mari. Putem, totuşi, vedea rândunici întârziate chiar şi în luna octombrie.
    Motivul pentru care pleaca din tara este cautarea hranei, insectele zburatoare si nu numai nefiind intalnite la noi pe perioada lunga a iernii pana in primavara, cand ele se intorc.
   Randunelele sunt pasari mici, nedepasind 20 de cm. Exemplarul cel mai des intalnit este randunica ce are capul si spatele de un negru-albastrui, pieptul alb si gusa roscata. Coada este terminata cu doua pene mai lungi asezate in forma unui V.
Rândunicile ciripesc şi sporovăiesc între ele când stau pe fire sau pe acoperişuri – te pot chiar trezi!
Cu ce se hrănesc?
Hrana reprezentata de insecte este adunata in general din zbor, randunelele putand zbura cu pana la 160km/ora.
Cuibul rândunicilor
Cuibul este în general ascuns într-o clădire, sub un pod sau sub o streaşină. În general are forma unui sfert de sferă (bilă). este construit din noroi sau lut amestecat cu salivă, fire de iarbă sau paie. Este lipit de un perete, de o grindă sau de o cornişă. Este întotdeauna deschis la vârf. Randunica poate construi un cuib in cel mult o saptamana.
 Randunica depune maxim 6 oua din care ies puisori. La inceput, pana sa invete sa zboare singuri si sa isi procure hrana, acestia sunt hraniti cu insecte de mici dimensiuni. Se presupune ca pentru hranirea puilor, o randunica face cate sute de zboruri pe zi.
    In traditia populara romaneasca se spune ca randunelele se intorc de Blagovestenie, sarbatoare ce se celebreaza pe 25 martie, din acest motiv fiind considerate, pe la langa ghiocei, vestitori ai primaverii. Tot la tara se spune ca daca o randunica si-a facut cuib la streasina casei tale, e bine sa ai grija de el pentru a nu aduce necaz asupra familiei.

Un comentariu

  1. Nu știu cum e prin alte părți ale României dar la Brașov nu vin niciodată mai devreme de luna mai: anul ăsta au sosit chiar…azi, 16 mai.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*