Connect with us

Curiozitati

Cine sunt şi de ce pleacă rândunelele (nu cele KGB-iste)?

Published

on

Iata ca astazi m-am decis sa scriu cateva randuri despre randunele! Nu asa, tam-nesam, ci pentru ca imi era greu sa inteleg (acum sunt lamurit) de ce fostul şef al serviciilor de informaţii române, Ion Mihai Pacepa, a spus că “europarlamentarul român Corina Cretu ar putea face parte dintr-o nouă generaţie de agenţi sexy, cunoscuţi în trecut sub numele de “rândunici”, care îşi etalează cunoştinţele impresionante despre politică în haine foarte provocatoare”.
randunica-22Iata ce am gasit pe internet despre aceasta pasare (deloc pe cale de disparitie!):

Una dintre cele mai cunoscute pasari migratoare este Corina Cretu… pardon, randunica. Se presupune chiar ca ea este cea care i-a facut pe oameni sa inteleaga acest fenomen. Spre sfarsitul secolului al XVIII-lea s-a descoperit ca randunelele isi petrec iarna in locuri ce se bucura de mai multa cadura si nu ascunse asa cum se credea initial.
    In calatoria sa din fiecare an, randunica strabate distante de pana la 10.000 km. Foarte firave, nu toate fac fata unei calatorii atat de lungi si nici drumului de intoarcere, ele revenind de fiecare data nu doar in acelasi loc din care au plecat ci chiar la acelasi cuib.
  Ele zboară agiate şi deseori se adună neliniştite pe firele electrice. Majoritatea încep să migreze în timpul lunii septembrie, primii care pleacă fiind puii mai mari. Putem, totuşi, vedea rândunici întârziate chiar şi în luna octombrie.
    Motivul pentru care pleaca din tara este cautarea hranei, insectele zburatoare si nu numai nefiind intalnite la noi pe perioada lunga a iernii pana in primavara, cand ele se intorc.
   Randunelele sunt pasari mici, nedepasind 20 de cm. Exemplarul cel mai des intalnit este randunica ce are capul si spatele de un negru-albastrui, pieptul alb si gusa roscata. Coada este terminata cu doua pene mai lungi asezate in forma unui V.
Rândunicile ciripesc şi sporovăiesc între ele când stau pe fire sau pe acoperişuri – te pot chiar trezi!
Cu ce se hrănesc?
Hrana reprezentata de insecte este adunata in general din zbor, randunelele putand zbura cu pana la 160km/ora.
Cuibul rândunicilor
Cuibul este în general ascuns într-o clădire, sub un pod sau sub o streaşină. În general are forma unui sfert de sferă (bilă). este construit din noroi sau lut amestecat cu salivă, fire de iarbă sau paie. Este lipit de un perete, de o grindă sau de o cornişă. Este întotdeauna deschis la vârf. Randunica poate construi un cuib in cel mult o saptamana.
 Randunica depune maxim 6 oua din care ies puisori. La inceput, pana sa invete sa zboare singuri si sa isi procure hrana, acestia sunt hraniti cu insecte de mici dimensiuni. Se presupune ca pentru hranirea puilor, o randunica face cate sute de zboruri pe zi.
    In traditia populara romaneasca se spune ca randunelele se intorc de Blagovestenie, sarbatoare ce se celebreaza pe 25 martie, din acest motiv fiind considerate, pe la langa ghiocei, vestitori ai primaverii. Tot la tara se spune ca daca o randunica si-a facut cuib la streasina casei tale, e bine sa ai grija de el pentru a nu aduce necaz asupra familiei.
Continue Reading
1 Comment

1 Comentariu

  1. MelosNegros

    May 16, 2015 at 1:05 pm

    Nu știu cum e prin alte părți ale României dar la Brașov nu vin niciodată mai devreme de luna mai: anul ăsta au sosit chiar…azi, 16 mai.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Curiozitati

Studiu: Căsătoria nu înseamnă o sănătate mai bună!

Published

on

Studiu: Căsătoria nu înseamnă o sănătate mai bună!

O parte din mitologia căsătoriei, mult timp susţinută de specialişti în ştiinţe sociale, este că oamenii care se căsătoresc devin mai sănătoşi decât atunci când erau singuri. Dar trei mari studii metodologice sofisticate publicate în 2017 ne-au zdruncinat credinţa în această idee.

Într-unul dintre aceste studii, cercetătorii au monitorizat mai mult de 79.000 de femei din Statele Unite cu vârsta cuprinsă între 50 şi 79 ani pe o perioadă de trei ani, urmărind dacă s-au căsătorit (sau au început o relaţie serioasă), au divorţat sau s-au separat, sau au rămas singure. Autoarea Randa Kutob şi colegii ei au efectuat, de asemenea, măsurători fizice repetate ale mărimii taliei, ale indicelui de masă corporală şi tensiunii arteriale şi le-au întrebat despre fumat, consumul de alcool, exerciţii fizice şi obiceiurile alimentare. Cu o singură excepţie, fiecare constatare semnificativă favorizează femeile care au rămas singure în loc să se căsătorească sau care au divorţat în loc să rămână căsătorite. De exemplu, femeile care s-au căsătorit au luat mai mult în greutate şi au băut mai mult decât cele care au rămas singure.

Femeile care au divorţat mâncau mai sănătos, făceau mai multe exerciţii fizice şi aveau talii mai mici decât femeile care au rămas căsătorite. Singura excepţie a fost că femeile care au divorţat aveau mai multe şanse să înceapă să fumeze decât femeile care rămăseseră căsătorite.

În cel de-al doilea studiu, un sondaj pe durata a 16 ani asupra a peste 11.000 de bărbaţi şi femei din Elveţia, persoanele căsătorite au raportat o stare de sănătate generală mai proastă decât aveau atunci când erau singure, chiar ţinând cont de schimbările de sănătate care apar adesea odată cu vârsta.

În cel de-al treilea studiu, sociologul Dmitry Tumin a chestionat mai mult de 12.000 de adulţi din Statele Unite care s-au căsătorit pentru prima dată, pentru a vedea dacă au descris sănătatea generală ca fiind mai bună după ce s-au căsătorit sau era mai bună când erau singuri. El a descompus datele în mai multe moduri: a examinat căsătoriile bărbaţilor separat de cele ale femeilor; a efectuat analize separate ale căsătoriilor persoanelor născute în decenii diferite; a evaluat căsătoriile care au durat diferite perioade de timp.

În toate scenariile pe care le privea, cu o singură excepţie, cei care s-au căsătorit nu au raportat niciodată că sunt mai sănătoşi. Excepţia a fost în cazul celor mai în vârstă femei (născute între 1955 şi 1964) ale căror căsătorii au durat cel puţin zece ani, care s-au considerat puţin mai sănătoase.

Este o lovitură puternică – una din multe – dată ideii că mariajul este modalitatea ideală de a trăi. De mult timp, am acceptat ideea că dacă nu se grăbesc să se căsătorească, adulţii singuri nu vor avea parte de sex şi vor fi nefericiţi toată viaţa.

Dar se pare că oamenii singuri nu se mai sperie aşa de uşor – într-un număr fără precedent, ei merg înainte şi îşi trăiesc solitar viaţa, care este adesea mai sănătoasă şi mai satisfăcătoare decât în cazul celor căsătoriţi. În 2017, în cele din urmă, ponderea dovezilor ştiinţifice din cele mai sofisticate studii a fost de partea lor.

Sursa: Agerpres

Continue Reading

Curiozitati

Microfonul din priza ministrului Carmen Dan, o mare minciună!

Published

on

Dosarul deschis după ce ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a acuzat că a găsit un microfon în locuinţă a fost închis de procurorii de la Parchetul General.

Potrivit unor surse judiciare citate de mediafax.ro, fapta de violare de domiciliu nu există, fiind vorba despre două persoane care au intrat în locuinţa ministrului, cu acceptul surorii ei.

Este vorba despre doi foşti ofiţeri de informaţii, care ar fi fost chemaţi pentru a efectua un control prin care să verifice dacă există aparatură de intercepare.

Potrivit acelorași surse citate de mediafax.ro, microfonul nu a fost găsit în priza, ci ar fi fost plasat chiar de cel chemat sa îl descopere: ”Aparatul nu era funcţional şi nici nu avea loc în spaţiul în care a fost găsit”.

La sfârșitul anului 2017, Carmen Dan a depus o plângere la Parchetul General care a deschis un dosar penal pentru violare de domiciliu, după ce ministrul a anunțat că a găsit în casa sa un dispozitiv de ascultare ascuns într-o priză.

Continue Reading

Curiozitati

FOTO ExoMars TGO: Crater marţian acoperit cu gheaţă

Published

on

Sonda spaţială TGO, care face parte din programul ExoMars, aflată pe orbita planetei Marte, a transmis pe Terra primele sale imagini, care prezintă un crater marţian acoperit cu gheaţă, a anunţat joi Press Association.

Imaginile au fost realizate de sonda ExoMars Trace Gas Orbiter (TGO), aflată la altitudinea de 400 de kilometri deasupra formaţiunii Korolev, un crater acoperit cu gheaţă aflat în emisfera nordică a “Planetei Roşii”.

Imaginea craterului marţian Korolov a fost obţinută prin combinarea unui set de trei fotografii ce au fost realizate în culori diferite pe 15 aprilie.

Continue Reading

BACAU

SPORT

Facebook

diverse

diverse