Home » Diverse » Curiozitati » Ce ascund fetele nemaritate la san de Sfanta Maria

Ce ascund fetele nemaritate la san de Sfanta Maria

In fiecare an, pe 15 august, credinciosii praznuiesc Adormirea Maicii Domnului, sarbatoare cunoscuta in popor ca Sfanta Maria Mare. Potrivit traditiei Bisericii, in aceasta zi, Maica Domnului a fost instiintata de un inger ca se va inalta la cer. Peste doua milioane de romani isi serbeaza onomastica in aceasta zi, majoritatea fiind femei.

Dupa ce a primit vestea, Maica Domnului s-a rugat, si-a luat ramas bun de la toti cei de fata , iar Mantuitorul s-a coborat apoi pentru a primi sufletul ei in mainile Sale. “Fiule, in mainile Tale imi dau duhul meu”, a rostit atunci Maica Domnului. Adormirea ei si ridicarea cu trupul la cer reprezinta ultima taina din lucrarea mantuirii oamenilor.

Obiceiuri si traditii

Conform traditiei, in dimineata acestei zile, femeile merg la biserica si impart struguri, prune si faguri de miere. Apoi, femeile merg in cimitir si tamaiaza mormintele rudelor.

La randul lor, barbatii isi schimba palaria cu caciula, iar ciobanii coboara oile de la munte. Perioada dintre cele doua Santamarii, Santamaria Mare (15 august) si Santamaria Mica (8 septembrie), este considerata perioada cea mai potrivita pentru semanaturile de toamna.

Superstitii de Sfanta Maria

– scaldatul in apa raurilor spurcata de cerb este interzis in aceasta zi

– daca in apropierea zilei Sfintei Marii infloresc trandafirii, este semn ca toamna va fi lunga

– fetele nemaritate trebuie sa ascunda la san o planta numita “navalnic”, sa tina candela aprinsa si sa puna in dreptul icoanei flori proaspat culese, pentru a-l face pe cel sortit sa apara

– aduce ghinion sa mergi inapoi in aceasta zi sau sa-ti tunzi parul si sa-l arunci la gunoi

– aprinderea focului in vatra atrage dupa sine boala si nenorocul

Se spune că acela care se roagă la Sfânta Fecioară, ţinând post negru, scapă de necazuri grele, de boli, de pagube şi capătă, în schimb, alinare şi împlinire. De ziua praznicului se ţin slujbe importante în biserici şi se organizează hramuri. Patroana spirituală a marinarilor De Sfânta Maria, creştinii împodobesc cu flori icoana Preacuratei. Fetele i se roagă Sfintei Fecioare pentru a le scoate în cale ursitul, pentru grăbirea căsătoriei, în vreme ce femeile îi cer să aibă parte de o căsnicie liniştită, de naştere uşoară, păgubiţii, pentru prinderea hoţilor, bolnavii, pentru vindecarea bolilor. Tot pe 15 august se celebrează Ziua Marinei, Maica Domnului fiind patroana spirituală a marinarilor.

Toţi salariaţii din România au liber, conform Codului Muncii, în ziua Adormirii Maicii Domnului. În cazul în care activitatea unor instituţii sau firme presupune permanenţă, angajaţii care vor lucra azi îşi vor putea lua o zi liberă în perioada următoare. Iată ce instituţii vor fi închise:

– Primăriile, ministerele, administraţiile sau direcţiile acestora, precum şi birourile ori casieriile regiilor autonome şi ale societăţilor comerciale de furnizare a energiei electrice, gazului, apei sau energiei termice. Acestea din urmă vor asigura permanenţa la dispecerate, iar echipele lor de intervenţie vor lucra non-stop;

– Toate oficiile poştale din ţară;

– Băncile comerciale. Marile centre comerciale vor fi deschise, iar serviciul de urgenţă 112 va funcţiona în regim normal.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*