Connect with us

Curiozitati

Ce ascund fetele nemaritate la san de Sfanta Maria

Published

on

In fiecare an, pe 15 august, credinciosii praznuiesc Adormirea Maicii Domnului, sarbatoare cunoscuta in popor ca Sfanta Maria Mare. Potrivit traditiei Bisericii, in aceasta zi, Maica Domnului a fost instiintata de un inger ca se va inalta la cer. Peste doua milioane de romani isi serbeaza onomastica in aceasta zi, majoritatea fiind femei.

Dupa ce a primit vestea, Maica Domnului s-a rugat, si-a luat ramas bun de la toti cei de fata , iar Mantuitorul s-a coborat apoi pentru a primi sufletul ei in mainile Sale. “Fiule, in mainile Tale imi dau duhul meu”, a rostit atunci Maica Domnului. Adormirea ei si ridicarea cu trupul la cer reprezinta ultima taina din lucrarea mantuirii oamenilor.

Obiceiuri si traditii

Conform traditiei, in dimineata acestei zile, femeile merg la biserica si impart struguri, prune si faguri de miere. Apoi, femeile merg in cimitir si tamaiaza mormintele rudelor.

La randul lor, barbatii isi schimba palaria cu caciula, iar ciobanii coboara oile de la munte. Perioada dintre cele doua Santamarii, Santamaria Mare (15 august) si Santamaria Mica (8 septembrie), este considerata perioada cea mai potrivita pentru semanaturile de toamna.

Superstitii de Sfanta Maria

– scaldatul in apa raurilor spurcata de cerb este interzis in aceasta zi

– daca in apropierea zilei Sfintei Marii infloresc trandafirii, este semn ca toamna va fi lunga

– fetele nemaritate trebuie sa ascunda la san o planta numita “navalnic”, sa tina candela aprinsa si sa puna in dreptul icoanei flori proaspat culese, pentru a-l face pe cel sortit sa apara

– aduce ghinion sa mergi inapoi in aceasta zi sau sa-ti tunzi parul si sa-l arunci la gunoi

– aprinderea focului in vatra atrage dupa sine boala si nenorocul

Se spune că acela care se roagă la Sfânta Fecioară, ţinând post negru, scapă de necazuri grele, de boli, de pagube şi capătă, în schimb, alinare şi împlinire. De ziua praznicului se ţin slujbe importante în biserici şi se organizează hramuri. Patroana spirituală a marinarilor De Sfânta Maria, creştinii împodobesc cu flori icoana Preacuratei. Fetele i se roagă Sfintei Fecioare pentru a le scoate în cale ursitul, pentru grăbirea căsătoriei, în vreme ce femeile îi cer să aibă parte de o căsnicie liniştită, de naştere uşoară, păgubiţii, pentru prinderea hoţilor, bolnavii, pentru vindecarea bolilor. Tot pe 15 august se celebrează Ziua Marinei, Maica Domnului fiind patroana spirituală a marinarilor.

Toţi salariaţii din România au liber, conform Codului Muncii, în ziua Adormirii Maicii Domnului. În cazul în care activitatea unor instituţii sau firme presupune permanenţă, angajaţii care vor lucra azi îşi vor putea lua o zi liberă în perioada următoare. Iată ce instituţii vor fi închise:

– Primăriile, ministerele, administraţiile sau direcţiile acestora, precum şi birourile ori casieriile regiilor autonome şi ale societăţilor comerciale de furnizare a energiei electrice, gazului, apei sau energiei termice. Acestea din urmă vor asigura permanenţa la dispecerate, iar echipele lor de intervenţie vor lucra non-stop;

– Toate oficiile poştale din ţară;

– Băncile comerciale. Marile centre comerciale vor fi deschise, iar serviciul de urgenţă 112 va funcţiona în regim normal.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Curiozitati

Studiu: Căsătoria nu înseamnă o sănătate mai bună!

Published

on

Studiu: Căsătoria nu înseamnă o sănătate mai bună!

O parte din mitologia căsătoriei, mult timp susţinută de specialişti în ştiinţe sociale, este că oamenii care se căsătoresc devin mai sănătoşi decât atunci când erau singuri. Dar trei mari studii metodologice sofisticate publicate în 2017 ne-au zdruncinat credinţa în această idee.

Într-unul dintre aceste studii, cercetătorii au monitorizat mai mult de 79.000 de femei din Statele Unite cu vârsta cuprinsă între 50 şi 79 ani pe o perioadă de trei ani, urmărind dacă s-au căsătorit (sau au început o relaţie serioasă), au divorţat sau s-au separat, sau au rămas singure. Autoarea Randa Kutob şi colegii ei au efectuat, de asemenea, măsurători fizice repetate ale mărimii taliei, ale indicelui de masă corporală şi tensiunii arteriale şi le-au întrebat despre fumat, consumul de alcool, exerciţii fizice şi obiceiurile alimentare. Cu o singură excepţie, fiecare constatare semnificativă favorizează femeile care au rămas singure în loc să se căsătorească sau care au divorţat în loc să rămână căsătorite. De exemplu, femeile care s-au căsătorit au luat mai mult în greutate şi au băut mai mult decât cele care au rămas singure.

Femeile care au divorţat mâncau mai sănătos, făceau mai multe exerciţii fizice şi aveau talii mai mici decât femeile care au rămas căsătorite. Singura excepţie a fost că femeile care au divorţat aveau mai multe şanse să înceapă să fumeze decât femeile care rămăseseră căsătorite.

În cel de-al doilea studiu, un sondaj pe durata a 16 ani asupra a peste 11.000 de bărbaţi şi femei din Elveţia, persoanele căsătorite au raportat o stare de sănătate generală mai proastă decât aveau atunci când erau singure, chiar ţinând cont de schimbările de sănătate care apar adesea odată cu vârsta.

În cel de-al treilea studiu, sociologul Dmitry Tumin a chestionat mai mult de 12.000 de adulţi din Statele Unite care s-au căsătorit pentru prima dată, pentru a vedea dacă au descris sănătatea generală ca fiind mai bună după ce s-au căsătorit sau era mai bună când erau singuri. El a descompus datele în mai multe moduri: a examinat căsătoriile bărbaţilor separat de cele ale femeilor; a efectuat analize separate ale căsătoriilor persoanelor născute în decenii diferite; a evaluat căsătoriile care au durat diferite perioade de timp.

În toate scenariile pe care le privea, cu o singură excepţie, cei care s-au căsătorit nu au raportat niciodată că sunt mai sănătoşi. Excepţia a fost în cazul celor mai în vârstă femei (născute între 1955 şi 1964) ale căror căsătorii au durat cel puţin zece ani, care s-au considerat puţin mai sănătoase.

Este o lovitură puternică – una din multe – dată ideii că mariajul este modalitatea ideală de a trăi. De mult timp, am acceptat ideea că dacă nu se grăbesc să se căsătorească, adulţii singuri nu vor avea parte de sex şi vor fi nefericiţi toată viaţa.

Dar se pare că oamenii singuri nu se mai sperie aşa de uşor – într-un număr fără precedent, ei merg înainte şi îşi trăiesc solitar viaţa, care este adesea mai sănătoasă şi mai satisfăcătoare decât în cazul celor căsătoriţi. În 2017, în cele din urmă, ponderea dovezilor ştiinţifice din cele mai sofisticate studii a fost de partea lor.

Sursa: Agerpres

Continue Reading

Curiozitati

Microfonul din priza ministrului Carmen Dan, o mare minciună!

Published

on

Dosarul deschis după ce ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a acuzat că a găsit un microfon în locuinţă a fost închis de procurorii de la Parchetul General.

Potrivit unor surse judiciare citate de mediafax.ro, fapta de violare de domiciliu nu există, fiind vorba despre două persoane care au intrat în locuinţa ministrului, cu acceptul surorii ei.

Este vorba despre doi foşti ofiţeri de informaţii, care ar fi fost chemaţi pentru a efectua un control prin care să verifice dacă există aparatură de intercepare.

Potrivit acelorași surse citate de mediafax.ro, microfonul nu a fost găsit în priza, ci ar fi fost plasat chiar de cel chemat sa îl descopere: ”Aparatul nu era funcţional şi nici nu avea loc în spaţiul în care a fost găsit”.

La sfârșitul anului 2017, Carmen Dan a depus o plângere la Parchetul General care a deschis un dosar penal pentru violare de domiciliu, după ce ministrul a anunțat că a găsit în casa sa un dispozitiv de ascultare ascuns într-o priză.

Continue Reading

Curiozitati

FOTO ExoMars TGO: Crater marţian acoperit cu gheaţă

Published

on

Sonda spaţială TGO, care face parte din programul ExoMars, aflată pe orbita planetei Marte, a transmis pe Terra primele sale imagini, care prezintă un crater marţian acoperit cu gheaţă, a anunţat joi Press Association.

Imaginile au fost realizate de sonda ExoMars Trace Gas Orbiter (TGO), aflată la altitudinea de 400 de kilometri deasupra formaţiunii Korolev, un crater acoperit cu gheaţă aflat în emisfera nordică a “Planetei Roşii”.

Imaginea craterului marţian Korolov a fost obţinută prin combinarea unui set de trei fotografii ce au fost realizate în culori diferite pe 15 aprilie.

Continue Reading

BACAU

SPORT

Facebook

diverse

diverse