Home » Diverse » Curiozitati » Astăzi, femeile trebuie sa alerge goale în jurul casei. Iată de ce

Astăzi, femeile trebuie sa alerge goale în jurul casei. Iată de ce

Pe 10 februarie, credincioșii îl sărbătoresc pe SFÂNTUL HARALAMBIE. Această zi aduce o serie de tradiții și obiceiuri populare.

Sfântul Mucenic Haralambie a trăit în timpul împăratului Sever (222-235) şi a devenit cunoscut prin puterea credinţei sale şi prin râvna în propovăduirea lui Hristos. Haralambie a fost preot în Magnezia (Asia Mică), unde dregător era păgânul Luchian. Astfel, dregătorul a poruncit să fie prins bătrânul preot şi supus la chinuri. Iar Sfântul Haralambie, grav rănit, a zis: „Mulţumesc vouă, fraţilor, că, strujind trupul meu cel vechi şi bătrân, m-aţi înnoit, îmbrăcându-mi sufletul cu haina cea nouă a suferinţelor pentru Hristos”. Văzând cei de faţă răbdarea mucenicului şi rugăciunea sa pentru toţi, mulţi au crezut în Hristos. Însă, din porunca dregătorului, li s-au tăiat capetele. Datorită Sfântului Haralambie, chiar şi Galina, fata împăratului, a crezut în Hristos şi s-a botezat. Sfântul Haralambie a murit în urma chinurilor în timp ce era în temniţă, aşteptându-şi călăul care să-i taie capul.

Sfantul Haralambie este cunoscut ca fiind aparator de ciuma si de foamete. Confirmarea o gasim in Acatistul inchinat lui: „Bucura-te, izbavitorule de ciuma si de foamete!“.

Iata ce obiceiuri si traditii respecta romanii de Sf. Haralambie:

– daca ploua maine, se spune ca ploaia va tine timp de 40 de zile
– in unele regiuni ale tarii, femeile fac un colacel, il rup in patru si le arunca spre cele patru puncte cardinale
– in alte regiuni ale tarii, femeile se dezbraca si alearga asa in jurul casei, de trei ori pe zi: dimineata, la pranz si seara, ca sa tina duhurile si spiritele rele departe.
– se face pomana pentru cei care nu au murit natural, coliva facuta se pastreaza si se da la pasari, atunci cand acestea sunt bolnave
– In cadrul unui obicei nu tocmai bisericesc, aducand a vrajitorie, unele femei isi aruncau toate straiele de pe ele si inconjurau de trei ori casa (dimineata, la pranz si seara) , in pielea, goala, pentru a-l impiedica pe diavol sa se apropie de caminele lor.

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.