Home » Diverse » Curiozitati » Amintiri din copilărie: Se împlinesc 122 de ani de la moartea lui Ion Creangă

Amintiri din copilărie: Se împlinesc 122 de ani de la moartea lui Ion Creangă

Pe data de 31 decembrie 2011 se împlinesc 122 de ani de la moartea autorului român Ion Creagă, binecunoscut pentru opera “Amintiri din copilărie”.

Autobiografia sa, “Amintiri din copilărie” a stimulat și încântat simțurile a numeroase generații, care au crescut citind despre trăirile autorului din satul natal.

Ion Creangă s-a născut pe 1 martie 1837, în satul Humulești din județul Neamț, fiind parte dintr-o familie cu opt copii. La 16 ani este înscris la Școala Domnească din Târgu Neamț sub numele de Ștefănescu Ion, iar apoi la Școala catihetică din Fălticeni, “fabrica de popi”, sub numele de Ion Creangă. Pe 26 decembrie 1859, la 22 de ani, devine diacon al bisericii Patruzeci de sfinți din Iași, însurându-se cu Ileana, fiica preotului Ioan Grigoriu.

Ajunge învățător la Școala Primară nr. 1 din Iași, la îndrumarea lui Titu Maiorescu, și este exclus definitiv din rândurile clerului pe 10 octombrie 1872, deoarece și-a părăsit nevasta și s-a tuns ca un mirean, lucruri considerate inacceptabil cu statutul de diacon. În 1875 se cunoaște cu Mihai Eminescu, de care devine foarte apropiat.

Ion Creangă a murit pe 31 decembrie 1889, având doar 52 de ani, fiind bolnav de epilepsie. Acesta a fost înmormântat în cimitirul Eternitatea din Iași.

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.