Home » Diverse » Curiozitati » 30 IUNIE, Ziua oficiala a Asteroidului

30 IUNIE, Ziua oficiala a Asteroidului

NASA a anunțat că lansează o colaborare cu Administrația Națională pentru Securitate Nucleară (National Nuclear Security Administration – NNSA) în cadrul unui plan privind folosirea armelor nucleare pentru devierea cursului unui asteroid potențial periculos, în cazul în care un astfel de obiect cosmic s-ar afla pe o traiectorie de coliziune cu Pământul, conform unui material publicat de Huffington Post și citat de Agerpres.

Anunțul a fost făcut înainte de prima Zi oficială a Asteroidului, 30 iunie, zi prin care oamenii de știință doresc să atragă atenția asupra potențialului pericol reprezentat de acești bolovani uriași care se rostogolesc prin spațiu și să încurajeze autoritățile să susțină proiectele de identificare și eventuală deviere de pe traiectorie a unor astfel de amenințări.

Ziua de 30 iunie nu a fost aleasă întâmplător. În această zi, în anul 1908, un asteroid a lovit Pământul în Siberia, la Tunguska. Aproximativ 80 de milioane de copaci, de pe o suprafață de 2.150 de km2, au fost spulberați în explozia ce a avut o forță echivalentă cu cea a 20 de bombe atomice. Impactul surprinzător al meteoritului care a explodat la Celiabinsk, în 2013, cu o forța unei bombe de 500 de kilotone, demonstrează că nu suntem niciodată în siguranță în fața unor astfel de amenințări din spațiu.

Discovery Science va difuza pe 30 iunie, în premieră de la ora 21.10, documentarul Asteroizii: Misiune periculoasă, în naraţiunea celebrului regizor David Cronenberg, iar începând cu ora 22.00, filmul 51 Degrees North, primul program realizat pe bază de scenariu şi difuzat vreodată pe Discovery Science.

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.