Home » Diverse » Curiozitati » 19 iunie 1953: acum 58 de ani, soţii Ethel şi Julius Rosenberg au fost executaţi de americani. Vezi de ce

19 iunie 1953: acum 58 de ani, soţii Ethel şi Julius Rosenberg au fost executaţi de americani. Vezi de ce

La 19 iunie 1953, acum 58 de ani, soţii Ethel şi Julius Rosenberg, cetăţeni americani, erau executaţi pe scaunul electric după un proces în care fuseseră acuzaţi că livraseră Uniunii Sovietice date secrete despre fabricarea bombei atomice.

În primii ani ai Războiului rece, doar americanii deţineau secretul fabricårii bombei atomice, experimentată de altfel la Hiroshima şi Nagasaki, în 1945.

La 23 septembrie 1949 se află însă că şi Uniunea Sovietică are un plan avansat de fabricare a armei atomice, astfel că americanii deduc că a avut loc o scurgere de informaţii. În urma unei anchete vaste, sunt arestaţi mai mulţi americani care spionau pentru sovietici, inclusiv Julius Rosenberg, care-şi obligase cumnatul să sustragă planul bombei atomice de la baza de cercetare din Los Alamos.

Pe lângă Rosenberg este reţinută şi soţia sa, Ethel, ambii find acuzaţi de spionaj. Ancheta a relevat că soţii Rosenberg ar fi transmis informaţii sovieticilor şi, după un proces sumar, în aprilie 1951, au fost condamnaţi la moarte. Pedeapsa a fost pusă în practică la mai bine de doi ani, la 19 iunie 1953, când cei doi soţi au fost executaţi pe scaunul electric în celebra închisoare Sing-Sing. În 1975, când s-au putut studia documentele din arhiva FBI, s-a constatat că Julius Rosenberg vânduse, într-adevăr secrete Uniunii Sovietice. În schimb, s-a dovedit, prea târziu, că Ethel Rosenberg nu avea nici o legătură cu activităţile soţului, fiind nevinovatå.

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.