Home » Diverse » Curiozitati » 19 august 1960 – 53 de ani de la zborul maidanezelor Belka şi Strelka în spaţiu

19 august 1960 – 53 de ani de la zborul maidanezelor Belka şi Strelka în spaţiu

Pe 19 august 1960, URSS lansează Sputnik 5, cu căţeii Belka şi Strelka, 40 de şoareci, 2 şobolani şi o varietate de plante la bord. A doua zi, la întoarcerea pe Pământ, toate animalele erau sănătoase.

Astazi se implinesc 53 de ani de cand primele creaturi pamantene au zburat in jurul Pamantul. Primii cosmonauti au fost caini. Doua maidaneze Strelka (“Micuta sageata”) si Belka (“Albicioasa”), care au efectuat 18 zboruri orbitale, inainte de a ateriza, tefere, pe Pamant. Alti maidanezi n-au fost la fel de norocosi. Zborurile cu caini au fost teste fundamentale pentru zborurile ulterioare cu echipaje omenesti.

Ambele căţele au trăit mult timp după asta, Strelka dând naştere la numeroşi căţei perfect sănătoşi. Un căţeluş născut de Strelka la câteva luni de la aterizare a fost dăruit de către Hruşciov soţiei preşedintelui american, Jacqueline Kennedy.

Cel mai faimos câine spaţial este însă Laika, care a devenit prima fiinţă vie care a orbitat Terra, cu o rachetă Sputnik 2, pe 3 noiembrie 1957. Trist este însă faptul că a murit după câteva ore, de stres şi căldură.

Laika a fost primul caine trimis in spatiu, Strelka si Belka au fost primii caini care s-au intors in viata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*