Home » Diverse » Cum este corect? “Iti dau doua capuri goale in gura” sau “iti dau doua capete pline in gura”?

Cum este corect? “Iti dau doua capuri goale in gura” sau “iti dau doua capete pline in gura”?

Foarte multe forme de plural instituite ca norme in vechea editie au devenit in noua editie a DOOM-ului incorecte. De exemplu, in loc de aragazuri, spunem acum aragaze, iar in loc de avatare spunem acum avataruri. In loc de cirese, putem sa spunem acum si ciresi, iar in loc de capsune – si capsuni.

Cat despre ortografie, acum englezismele trebuie scrise in forma articulata fara cratima, adica intr-un singur cuvant: feelingul, lookul. O buna parte dintre ele trebuie scrise exact ca in engleza. Este corect acum sa scriem Malaysia si nu Malaiezia, motto si nu moto, babysitter – babysittere, background – backgrounduri, macho, fitness, dixieland, link sau hacker , adica sa respectam ortografia engleza.

Tot printre cuvintele nou introduse se numara acum si Iisus. Noul dictionar al Academiei Romane prevede scrierea si cu un i, ca in textele laice, dar si cu doi, ca in cele religioase. DOOM 2 mai da cate doua variante corecte de scriere si pentru alte cuvinte. Este corect de exemplu si filosof, dar si filozof, si pocher dar si poker. Explicatia lingvistilor este, ca in aceste cazuri, norma nu poate fi unica.

Vise sau visuri. Cum este corect?
Un cuvânt care pune probleme din punct de vedere al pluralului este substantivul neutru vis. Dicţionarul Ortografic Ortoepic şi de Punctuaţie (DOOM2) precizează că pluralul vise este pentru vis ca „imagine din timpul somnului”, iar pluralul visuri, pentru vis ca „aspiraţie”.

Viruşi sau virusuri. Cum este corect?
Pentru substantivul virus există două forme de plural, ambele acceptate: virusuri şi viruşi. Întrebarea care se naşte este următoarea: cum spunem când ne referim la viruşii informatici şi cum spunem când ne referim la agentul patogen?
Conform DOOM2 forma viruşi se referă la virusul informatic, pentru când pentru agentul patogen există ambele forme de plural, atât viruşi, cât şi virusuri.

Cum scrii corect aceeaşi / aceiaşi
singular masculin: acelaşi
singular feminin: aceeaşi
plural masculin: aceiaşi
plural feminin: aceleaşi
De exemplu:

  • Avem aceeasi haina. Avem aceleasi haine.
  • Avem acelasi pantof. Avem aceiasi pantofi.

Mă doare apendicita sau Mă doare apendicele?
Apendicita este o boala. Ea nu este o parte a corpului, deci nu are cum să doară. Totuși, construcția mă doare apendicita nu e așa de greșită cum pare. Se spune mă supără/necăjește/sâcâie etc. o boală, mă face să sufăr o boală, iar de aici la mă doare o boală, nu e decât un mic pas… La fel, se poate spune apendicita îmi provoacă dureri, deci, altfel spus, boala nu doare, dar dă durere.

Cartea anului acesta sau Cartea anului acestuia?
Adjectivul pronominal demonstrativ se acordă în gen, număr și caz cu substantivul determinat. Corecta este varianta Cartea anului acestuia.

A da sfoară în țară sau A da sfară/șfară în țară?
Confuzie ușor de înțeles între sfară/șfară („fum”) și sfoară, cu atât mai mult cu cât primul aproape a ieșit din uz. Expresia are la bază un vechi procedeu de comunicare la distanță, prin aprinderea unor focuri, mai precis, inițial, a da sfară în țară însemna a semnala ceva cu ajutorul fumului, de la un post de strajă, la altul. De aici, evoluția la a răspândi o veste, sensul actual.

Cum este corect? Iti dau doua capuri goale in gura sau Iti dau doua capete pline in gura? Corecta este ultima varianta.

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.