Home » Diverse » Astazi se implinesc 113 ani de la nasterea vicontelui de Saint-Exupéry. (“Micul Print” – va spune ceva?)

Astazi se implinesc 113 ani de la nasterea vicontelui de Saint-Exupéry. (“Micul Print” – va spune ceva?)

Astazi se împlinesc 113 ani de la nașterea uneia dintre cele mai polivalente personalități ale literaturii și culturii mondiale: vicontele de Saint-Exupéry.

Erou de război, iubitor al aventurii, pionier al aviaţiei, om al literelor, figură marcantă a culturii moderne, personalitate a literaturii universale, dispărut în misiune, însă în primul rând autor al uneia dintre cele mai minunate cărţi pentru copiii de toate vârstele, Antoine de Saint-Exupéry nu mai are nevoie de nicio prezentare preliminară. Cu toate acestea, viaţa şi unele aspecte ale activităţilor sale, necunoscute marelui public, merită rememorate, ca un modest omagiu acordat celui care ne-a încântat copilăria cu „Micul Prinţ”.

În anul 1998, un pescar francez, pe numele lui Jean-Claude Bianco, pescuia în apropiere de Marsilia. Cum la orizont apăruseră nori negri de furtună, omul şi-a recuperat rapid plasa ataşată micii sale ambarcaţiuni de pescuit. Dar nu mică i-a fost surpriza când a văzut ce “prinsese”. Încurcată în ochiurile plasei, se zărea o brăţară metalică pe care era gravat ceva. Jean-Claude, a citit cu atenţie şi, pentru o clipă, nu şi-a crezut ochilor. Pe metalul brăţării se zărea clar numele posesorului, “Antoine de Saint-Exupéry”. Pescarul era convins că dăduse peste brăţara personală a marelui scriitor francez dispărut în apele Mediteranei.

Specialiştii francezi care au analizat ulterior brăţara au declarat că era, într-adevăr, o brăţară veche, din perioada în care trăise Antoine, dar erau convinşi că obiectul era unul fals, o copie reuşită, în cel mai bun caz.

Cazul a fost uitat până în momentul în care un scafandru care lucra în zona unde Bianco descoperise brăţara a revenit la suprafaţa apei cu o veste surprinzătoare: Pe fundul mării trona, încremenită între timp şi ape, epava unui avion de epocă. Era un avion de recunoaştere din perioada celui de-al Doilea Război Mondial.
Tocmai fusese descoperit avionul în care intrase în nefiinţă autorul francez şi pilotul pasionat Antoine de Saint-Exupéry, cel care, în anul 1943, dăruise omenirii de atunci şi generaţiilor de copii care urmau să vină una dintre cele mai frumoase cărţi scrise vreodată. Iar brăţara era într-adevăr a lui…

Intreaga poveste pe Descopera.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*