Home » Biografii » BIOGRAFII: Maia Morgenstern

BIOGRAFII: Maia Morgenstern

Maia Emilia Ninel Morgenstern este o actriţă română de teatru şi film. Născută în Bucureşti la data de 1 mai 1962 la București, Maia Morgenstern a studiat la Academia de Teatru şi Film între 1981 şi 1985, iar apoi a jucat la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ până în 1988. A apărut apoi pe scena Teatrului Evreiesc de Stat din Bucureşti, după care s-a alăturat trupei de la Teatrul Naţional ”Ion Luca Caragiale”. Printre rolurile notabile pe scena de teatru se numără Lola Lola din Îngerul albastru (Der Blaue Engel) sau Kathleen Hogan în Park Your Car in Harvard Yard. Ea este cunoscută publicului român mai ales pentru rolurile din filmele “Balanţa”, “Cel mai iubit dintre pământeni”, “Patimile lui Hristos”.

Maia Morgenstern a fost căsătorită de două ori. Are trei copii: Tudor Aaron, Eva Lea Cabiria şi Ana Isadora. Numele ei, Morgenstern, înseamnă în germană ”Luceafărul de dimineaţă”, nume dat Fecioarei Maria, personajul pe care l-a jucat în filmul “Patimile lui Hristos”. Regizorul Mel Gibson, un devotat romano-catolic, pare să fi luat în considerare, printre altele, acest detaliu ca fiind semnificativ pentru alegerea ei în acest rol.

Din 2010 este numită ambasador pentru Alianţa Civilizaţiilor în România.

În iunie 2012 apare într-un spot (pro bono) în care sprijină campania ”Salvaţi Roşia Montană” acesta devenind într-o singură zi cel mai vizionat clip al artistei pe youtube.

A jucat în numeroase filme româneşti şi străine, fiind una dintre puţinele actriţe românce care a reuşit să pătrundă în cinematografia străină.

Filmografie:

2014 What About Love (în producţie)… Sister Martina
2009 Andrassy Street 60. (în producţie) … Eszter Somos
2013 Domnisoara Christina
2012 Carmen… dr. Janos
2011 Fata din Transilvania
2011 Sange Tanar, Munti Si Brazi… Mama
2010 Luna verde… Simon
2010 Iubire Elena
2010 Les gens ne savent pas peut-être… Anne
2010 Iubire si onoare (Serial TV)… Marieta
2009 Eva… Maria
2009 Aniela (Serial TV)… Maica Stareta
2009 O secunda de viata
2008 Mar nero – Marea Neagra… Madalina – Angela’s sister
2008 Zweite Frau, Die… Bogdana
2006 Margo… Margo’s Stepmother
2006 Visuri otrăvite… Ada’s mother
2006 Mansfeld… Mrs. Mansfeld
2005 Homme pressé, L’ … Bonne de Bois de Rose
2005 15… Irene
2004 The Passion of the Christ – Patimile lui Hristos… Mary
2004 The Making of ‘The Passion of the Christ’… Propriul rol
2004 Damen tango
2004 Casatorie imposibila (Serial TV) …
2004 Orient Express… Amalia Frunzetti
2003 A rózsa énekei… Olga
2003 Bolondok éneke… Gina
2001 Patul lui Procust… Doamna T.
2000 Dark Prince: The True Story of Dracula – Printul noptii… Woman at Fountain
2000 Marie, Nonna, la vierge et moi… Nonna
1999 Triunghiul mortii… Regina Maria
1999 Fata în fata
1999 Kínai védelem
1998 Álombánya, Az
1997 Witman fiúk… Mrs. Witman
1997 Omul zilei
1995 To vlemma tou Odyssea… ‘Ulysses’ Wife
1995 Siódmy pokój… Edith Stein
1994 Nostradamus… Helen
1993 Trahir… Woman in Prison
1993 Casa din vis
1993 Cel mai iubit dintre pamînteni… Matilda
1992 Balanta… Nela
1992 Ramînerea
1991 Baiatul cu o singura bretea
1991 Cei care platesc cu viata
1990 Pasaj
1989 Marea sfidare
1988 Maria si marea… Maria
1986 Anotimpul iubirii
1984 Secretul lui Bachus… Coca – girl in the restaurant
1984 Secretul lui Bachus… The girl in the restaurant
1983 Spinoase-s caile iubirii… Rozalia
1983 Prea cald pentru luna mai
1983 Dreptate în lanturi

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*