Home » Bacau » BACAU: Ziua Imnului National al Romaniei – “Desteapta-te, romane!”. VIDEO

BACAU: Ziua Imnului National al Romaniei – “Desteapta-te, romane!”. VIDEO

Ziua de 29 iulie a fost desemnata, in 1998, Ziua Imnului National al Romaniei – “Desteapta-te, romane!”, simbol al unitatii Revolutiei Romane de la 1848. Pe 29 iulie 1848, “Desteapta-te, romane!” a fost cantat pentru prima data in Parcul Zavoi din Ramnicu Valcea.

Interzis de regimurile totalitare timp de aproape o jumatate de secol, “Desteapta-te, romane!” a fost ales, imediat dupa Revolutia din Decembrie 1989, imnul national al Romaniei, fiind consacrat prin Constitutia din 1991.

Intru-un anonimat aproape total, incepind cu ora 10.00, bacauanii au sarbatorit ieri Ziua imnului national al Romaniei. Manifestarea a avut loc in Piata Tricolorului , cu participarea autoritatilor locale si judetene, care au sustinut discursuri precedate de imnul Romaniei, „Desteapta-te romane!”.

În varianta prescurtată imnul este intitulat Deşteaptă-te române şi conţine 4 strofe, selectate din cele 11 strofe ale poeziei Un răsunet al cărui autor este poetul Andrei Mureşanu.
Compozitorul părţii muzicale este Anton Pann.

Textul imnului este recitat şi interpretat numai în limba română.
Imnul se interpretează de către cor şi fanfară în următoarele situaţii:
– cu ocazia ceremoniilor oficiale naţionale,
– cu ocazia competiţiilor sportive oficiale internaţionale,
– cu ocazia deschiderii sesiuni a camerei Parlamentului,
– a începutul programului zilnic în şcolile primare şi gimnaziale de stat şi particulare, la radio şi posturile de televiziune,
– la începutul manualelor şcolare se tipăreşte textul imnului naţional al României.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*