Connect with us

Bacau

Nici decembrie si nici obiceiurile de iarna nu mai sunt ce-au fost odată! FOTO & VIDEO

Published

on

Cele mai importante formaţii şi ansambluri folclorice din aproape toate zonele etnofolclorice ale Moldovei au participat marti, 27 decembrie, între orele 11.00 – 15.00, in centrul municipiului Bacau, la „Alaiul datinilor si obiceiurilor de iarna“, manifestare ajunsa la cea de-a 46-a editie.

Cu mic cu mare, colindătorii şi-au prezentat programele artistice în faţa publicului şi a autorităţilor, conform tradiţiilor şi obiceiurilor din zonele de provenienţă.


Fara pic de zapada, „Alaiul datinilor si obiceiurilor de iarna“ din acest an a semanat mai mult cu un alai de Halloween, unul fara renumitul dovleac sculptat, care reprezintă Lanterna lui Jack. Păcăleală sau dulciuri?

În acest an, printre formaţiile şi ansamblurile folclorice participante s-au numărat formatii de jocuri cu masti din Darmanesti, Dofteana, Vultureni, Beresti – Tazlau, Zemes, Plopana, Lipova, Balcani, Livezi si cele mai reprezentative colective artistice de obiceiuri populare din judetele Suceava, Botosani, Iasi, Neamt, Vaslui, Vrancea.

Organizatorul acestui eveniment: Ansamblul Folcloric “Busuiocul”.

Jocul Ursului este cel mai spectaculos dintre toate jocurile cu măști întâlnite în satele moldovenesti. Cei mai spectaculoși urși de Anul Nou îi întâlnim în Darmanesti/Bacau.

Informatii despre obiceiurile de iarnă din zona Moldovei gasite cu ajutorul Google:
Jocul cu măști de urs simbolizează moartea și reînvierea naturii. Astfel, rostogolirea urșilor în cerc, bătutul și moartea ursului, apoi învierea miraculoasă ca și urcarea acestuia pe bată (toiag), redau în chip metaforic succesiunea anotimpurilor care, cândva, stăteau sub semnul acestui animal, capabil să învingă iarnă și să vestească primăvară.
Cea mai arhaică formă de reprezentare a ursului este cea din paie, dar, cu timpul, acesta masca s-a realizat chiar din blană ursului veritabil. În unele părți, forma capului de urs se obține întinzând o piele de vițel sau de miel peste o găleata metalică, în timp ce în alte sate pielea se întinde pe un suport metalic, în așa fel încât reda fizionomia animalului. De la gât în jos, corpul celui care se maschează este acoperit cu o blană de oaie sau cu un cojoc lung, întors pe dos.
Ceata urșilor este condusă de un căpitan fiind compusă din: urși, ursari, irozi, mascați și toboșari. Ursii sunt jucați de persoane îmbrăcate în blană de urs împodobită cu ținte, curele și canafi mari roșii.

Ursarii sunt cei care conduc ursii printr-un lanț legat de capătul ciomegelor ce se prinde apoi de capul ursului. Toboșarii dau ritmul jocului prin tobele gigantice prinse de trunchi pe care le băț cu două bețe de lemn. După executarea numerelor din timpul dânsului, ursii se mișcă independent, simulând viața lor liberă în mijlocul naturii, se iau la trântă, fac tumbe, simulează chiar atacul asupra persoanelor din asistentă.

Continue Reading
1 Comment

1 Comentariu

  1. ana maria

    December 28, 2011 at 1:44 am

    nu e asa frumos k an alti ani dar a esit frumos nam ce obiecta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Bacau

Klaus Iohannis vine la Bacău

Published

on

Președintele Klaus Iohannis vine, joi, la Bacău, într-o vizită la societatea comercială Aerostar S.A., Grup Industrial Aeronautic – Bacău, și pentru a participa la dezbaterea națională „Viziunea tinerilor pentru viitorul României”.

Administrația Prezidențială a anuțat că președintele Klaus Iohannis se va afla joi în municipiul Bacău, ocazie cu care acesta va efectua o vizită la societatea comercială Aerostar S.A., companie care este lider local și regional în domeniul fabricației de piese destinate domeniului aviației, în întreținerea de avioane civile și în furnizarea de soluții în domeniul sistemelor defensive aero și terestre.
”De asemenea, acesta va participa la dezbaterea națională „Viziunea tinerilor pentru viitorul României”, în cadrul căreia va avea un dialog cu tinerii despre proiectele lor, cât și despre modul în care aceștia se pot implica în dezvoltarea țării”, mai arată comunicatul Administrației Prezidențiale.

Evenimentul este programat pentru joi, 26 aprilie 2018, de la ora 17:00, la Centrul de Afaceri.

Continue Reading

Bacau

Bacău: Comuna Ardeoani este în insolvenţă, iar autoritatile nu au alocat bani pentru salvarea ei

Published

on

Şase localităţi din ţara noastră sunt în insolvenţă, iar Ministerul Finanţelor nu a alocat nici un ban din cotele defalcate ca să le scoată din această situaţie, susţine deputatul PNL Romeo Nicoară, într-o solicitare către ministrul finanţelor Eugen Teodorovici.

Toate aceste localităţi au datorii foarte mari şi au intrat oficial în procedură de insolvenţă, prin decizii ale instanţelor de judecată.

Conform unei ordonanţe de urgenţă aprobate de Guvern, unităţile adminis­trative care au datorii mai vechi de 120 de zile, reprezentând peste 50% din bugetul general sau nu au plătit salariile pe o perioadă mai mare de 120 de zile de la data scadenţei, intră în insolvenţă.

Astfel, localităţile Aninoasa (Hunedoara), Nalbant (Tulcea), Ardeoani (Bacău), Călineşti Oaş (Satu Mare), Naruja (Vrancea), Andreiaşu de Jos (Vrancea) sunt administrate de creditori. “Primăriile nu au bani să îşi plătească datoriile din bugetul local, fiind necesar să primească bani de la Guvern. Fostul premier Mihai Tudose a afirmat că este treaba primăriilor să găsească o soluţie pentru aceste probleme, pe când primarii acuză Guvernul că nu le acordă bani din buget pentru a scăpa de insolvenţă”, spune politicianul român, citat de Bursa.

Deputatul PNL dă ca exemplu comuna Ardeoani din judeţul Bacău, care a intrat în insolvenţă pe 10 ianuarie 2014: “Ponderea obligaţiilor de plată în totalul cheltuielilor bugetului general centralizat al comunei este de 268%, primăria având obligaţii de plată de 5.314.084 lei”.

Deputatul PNL îl întreabă pe Eugen Teodorovici dacă Ministerul Finanţelor are în vedere promovarea unor măsuri de sprijin şi care sunt paşii necesari de făcut, astfel încât cetăţenii din aceste localităţi să nu aibă de suferit.

FOTO: Facebook

Continue Reading

Bacau

Pietonalul din centrul Bacăului arată ca după bombardament. Dar s-au pus panseluţe la Primărie! VIDEO

Published

on

Pietonalul din centrul Bacaului arata ca dupa bombardament. Dar s-au pus panselute la Primarie! VIDEO.

Continue Reading

BACAU

SPORT

Facebook

diverse

diverse