Home » Bacau » Nici decembrie si nici obiceiurile de iarna nu mai sunt ce-au fost odată! FOTO & VIDEO

Nici decembrie si nici obiceiurile de iarna nu mai sunt ce-au fost odată! FOTO & VIDEO

Cele mai importante formaţii şi ansambluri folclorice din aproape toate zonele etnofolclorice ale Moldovei au participat marti, 27 decembrie, între orele 11.00 – 15.00, in centrul municipiului Bacau, la „Alaiul datinilor si obiceiurilor de iarna“, manifestare ajunsa la cea de-a 46-a editie.

Cu mic cu mare, colindătorii şi-au prezentat programele artistice în faţa publicului şi a autorităţilor, conform tradiţiilor şi obiceiurilor din zonele de provenienţă.


Fara pic de zapada, „Alaiul datinilor si obiceiurilor de iarna“ din acest an a semanat mai mult cu un alai de Halloween, unul fara renumitul dovleac sculptat, care reprezintă Lanterna lui Jack. Păcăleală sau dulciuri?

În acest an, printre formaţiile şi ansamblurile folclorice participante s-au numărat formatii de jocuri cu masti din Darmanesti, Dofteana, Vultureni, Beresti – Tazlau, Zemes, Plopana, Lipova, Balcani, Livezi si cele mai reprezentative colective artistice de obiceiuri populare din judetele Suceava, Botosani, Iasi, Neamt, Vaslui, Vrancea.

Organizatorul acestui eveniment: Ansamblul Folcloric “Busuiocul”.

Jocul Ursului este cel mai spectaculos dintre toate jocurile cu măști întâlnite în satele moldovenesti. Cei mai spectaculoși urși de Anul Nou îi întâlnim în Darmanesti/Bacau.

Informatii despre obiceiurile de iarnă din zona Moldovei gasite cu ajutorul Google:
Jocul cu măști de urs simbolizează moartea și reînvierea naturii. Astfel, rostogolirea urșilor în cerc, bătutul și moartea ursului, apoi învierea miraculoasă ca și urcarea acestuia pe bată (toiag), redau în chip metaforic succesiunea anotimpurilor care, cândva, stăteau sub semnul acestui animal, capabil să învingă iarnă și să vestească primăvară.
Cea mai arhaică formă de reprezentare a ursului este cea din paie, dar, cu timpul, acesta masca s-a realizat chiar din blană ursului veritabil. În unele părți, forma capului de urs se obține întinzând o piele de vițel sau de miel peste o găleata metalică, în timp ce în alte sate pielea se întinde pe un suport metalic, în așa fel încât reda fizionomia animalului. De la gât în jos, corpul celui care se maschează este acoperit cu o blană de oaie sau cu un cojoc lung, întors pe dos.
Ceata urșilor este condusă de un căpitan fiind compusă din: urși, ursari, irozi, mascați și toboșari. Ursii sunt jucați de persoane îmbrăcate în blană de urs împodobită cu ținte, curele și canafi mari roșii.

Ursarii sunt cei care conduc ursii printr-un lanț legat de capătul ciomegelor ce se prinde apoi de capul ursului. Toboșarii dau ritmul jocului prin tobele gigantice prinse de trunchi pe care le băț cu două bețe de lemn. După executarea numerelor din timpul dânsului, ursii se mișcă independent, simulând viața lor liberă în mijlocul naturii, se iau la trântă, fac tumbe, simulează chiar atacul asupra persoanelor din asistentă.

Un comentariu

  1. nu e asa frumos k an alti ani dar a esit frumos nam ce obiecta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*