Home » Bacau » Natalie Montanaro si vacile din Brusturoasa

Natalie Montanaro si vacile din Brusturoasa

Impresionată de tradiţiile şi de bunătatea românilor, americanca Natalie Montenaro recomandă România drept o destinaţie ideală pentru iubitorii de aventură, într-un reportaj realizat pentru CNN.

Originară din oraşul Charleston, Carolina de Sud, americanca Natalie Montanaro (52 de ani) are un master în limbi străine şi a predat o vreme engleza în China. A sosit pentru prima oară în România în 2009, iar acum, un an mai târziu, Montanaro locuieşte în Brusturoasa, o comună băcăuană cu aproximativ 3.000 de locuitori, informează Realitatea.net.

S-a îndrăgosit iremediabil de comunitatea care a adoptat-o, pe care o găseşte mai exotică şi mai plină de contraste decât lumea orientală pe care a studiat-o în timpul experienţei din China. Aşa că, periodic, scrie reportaje pentru secţiunea iReport a postului CNN, în care îşi povesteşte viaţa cotidianuă din Brusturoasa. Ultimul dintre ele reprezintă un rezumat al aventurii pe care a trăit-o în România, despre care spune că i-a schimbat viaţa.

Îmbibată de tradiţie şi religie, viaţa în România rurală este foarte diferită de cea pe care a dus-o în Charleston: „E o lume încremenită în trecut. Există foarte multe animale: găini, cai şi vaci. Trebuie să ai grijă când traversezi strada, mai ales la vaci!”, a povestit Montanaro pentru postul CNN.

Ea predă engleza în cele trei şcoli generale ale comunei, iar după ore îi învaţă pe elevi să lucreze pe calculator. Cea mai plăcută activitate a ei este însă „ziua de bucătărie internaţională”, în cadrul căreia le dă elevilor cu vârste între 12 şi 15 ani lecţii de gătit.

„Îi învăţ diferite metode de preparare a mâncării, îi sfătuiesc în legărură cu alegerile culinare sănătoase şi le dau sfaturi despre cum trebuie să se poarte la masă”, a explicat americanca.

Pentru că în sat nu există magazin, Montanaro îşi cultivă propriile legume. Ea a explicat pentru CNN: “Am plantat în grădină spanac, anghinare, salată, rozmarin, praz, ardei gras, busuioc, doar ca să dau câteva exemple”. “Folosim toate acestea cu alte legume din grădină, precum cartofi, morcovi, ceapă, roşii, vinete, castraveţi, pentru a prepara feluri de mâncare pe care ei nu au avut ocazia să le guste până acum”, a mai spus ea.

„Experienţa din România a fost o binecuvântare. Am reuşit să-mi îndeplinesc multe visuri, am trăit alături de oameni minunaţi, am învăţat o mulţime de tradiţii şi le-am asimilat cultura sătenilor, care mi-au devenit prieteni. Copiii sunt extrem de expresivi şi de inteligenţi, aşa că activitatea mea ca voluntar Peace Corps a meritat toate eforturile”, a declarat ea pentru CNN.

Natalie Montanaro va rămâne în România până în toamna lui 2011.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*