Home » Bacau » Din ciclul “Ţara arde şi baba se piaptănă!”: Bacău – Capitala a Tineretului din România!

Din ciclul “Ţara arde şi baba se piaptănă!”: Bacău – Capitala a Tineretului din România!

Pe pagina sa de Facebook, Iulian Pichiu a intrat într-o dispută de genul “Ţara arde şi baba se piaptănă!” cu consilierul independent Cristian Ghingheş pe tema finanțării cu aproape o jumătate de milion de euro din banii publici ai municipiului Bacău a circa 40 de acțiuni ce se vor desfășura anul viitor sub pompoasa titulatură de Bacău – Capitala a Tineretului din România.

Iată câteva fragmente din articolul “Visul Lui Cristian și Administrația PSD. Capitala Tinerilor din România va toca fonduri cât pentru 5 Theaterstock”.

Theaterstock Buget inițial aproximativ 90.000 euro-bani Primăria Bacău.
Proiectul Capitala Tineretului din România minim 446.000 euro-bani Primăria Bacău.

Timișoara Capitala Tineretului din Romania (CTR) 2016
Buget Municipiul Timișoara: 300 milioane euro
Buget Proiect Capitala Tineretului din Romania 2016 – 1,2 milioane lei sau 268.000 euro – peste 300 de acțiuni
locuitori 320.000
Efort bugetar proiect 0,09%, 0,83 euro/locuitor sau 83 de cenți pentru fiecare locuitor al Timișoarei.

Bacău Capitala Tineretului din Romania(CTR) 2017
Buget Municipiul Bacău: 60 milioane euro
Buget Proiect Capitala Tinerilor din România 2017 – 2.000.000 lei sau 447.000 euro, minim (ceea ce înseamnă ca vor fi mai multi) – 40 acțiuni
locuitori 140.000
Efort bugetar proiect 0,75%, adică 3,2 euro/locuitor

Capitala Tineretului din România 2017, Bacău, are un buget de minim 2.000.000 lei, adică 447.000 euro(minim). Efortul bugetar din partea Primăriei Bacău este de aproximativ 4 ori mai mare decât efortul Timișoarei dar la o populație de 2,3 ori mai mică. Practic cheltuim cu 67% mai mult decât Timișoara pentru o populație mult mai mică.

NICIUN băcăuan nu a votat la alegerile locale pentru alocarea a 2 milioane lei pentru Capitala Tinerilor din Romania în dauna unui sistem de alimentare cu apă în caz de urgența, FINALIZAREA ȘI DAREA ÎN FOLOSINȚĂ A SPITALULUI MUNICIPAL BACĂU. Observăm că UNII baieți deștepți se distrează iar majoritatea stau în FRIG și IGIENA PRECARĂ. Orice avarie transformă Bacăul în LATRINĂ, însă noi cheltuim cât pentru 5 evenimente Theaterstock pe proiecte departe de interesul băcăuanilor.”

Iata și câteva dintre comentariile stârnite:

Cristian Ghingheș: Nu înțeleg de ce dezinformezi în halul acesta. Banii vor fi acordați prin concursurile de proiecte de pe Legea 350, procedurile vor fi publice, chiar și voi sunteți așteptați ca observatori atunci când vor fi selectate proiectele. Nu ia nimeni banii din buget și îi dă pe ochi frumoși organizațiilor de tineret.

Iulian Pichiu: Nu înțelegeți domnule consilier de fapt ca nu acesta este subiectul notiței! Veniți in fata noastră cu o diploma data de un grup de ONG-uri, apoi pozați asemeni unui erou de la Termopile si doriți sa angajați banul public intr-o direcție departe de nevoile noastre imediate. Am scris atât de simplu cat sa priceapă si o vedeta complicata ca dvs. . (…) Informațiile sunt corecte, sunt cele declarate de seful instituției care va plătește.

Loredana Patrascu: Sa inteleg ca pana in momentul asta sunt niste bani alocati, insa nu se stie pe ce? Ce inseamna aceste “40 de evenimente”?
Si desenele pe asfalt intr-un cadru organizat pot insemna un eveniment. Nu m-ar deranja atata timp cat s-ar obtine finantari de la sponsori, ONG-uri, fundatii, chiar si de la Soros sau Crucea Rosie, dar NU de la bugetul local.

Cristian Ghingheș: Deocamdată, am adus 50.000 de euro în Bacău pentru tineri, bani privați, prin scrierea pro-bono a unei aplicații și câștigarea titlului. Am făcut un mare rău, nu?

Iulian Pichiu: Ceea ce ascunde “diploma ong-ista” sunt banii din bugetul local. Fara angajarea sprijinului financiar din banul public nu ar fi fost posibil. Iar suma de 50.000 nu ai adus-o Bacaului domnule consilier, pentru ca nu sunt in visteria primăriei. Poti spune unde sunt acești bani?

Cristian Ghingheș: Am înțeles: când în buget nu sunt bani pentru tineri și activitățile lor – e rău. Când vrem ca în buget să fie mai mulți bani pentru tineri – e din nou rău. Serios, cum e bine? Să înțeleg că tineretul nu merită 0,5% din bugetul local?

Loredana Patrascu: Bun? Ce inseamna activitati pentru tineri? Concret: 3 activitati, ca sa nu retin prea mult.

Cristian Ghingheș ID Fest, Bacău Streetball Challenge, program de educație juridică în școli – doar câteva exemple de proiecte ce ar putea fi finanțate din acest fond de tineret. Până la urmă, calendarul de activități nu ține de municipalitate. Autoritatea locală pune la dispoziție banii, iar ONG-urile îi accesează prin acel concurs de proiecte pe Legea 350, transparent, așa cum scrie în lege. Totodată, municipalitatea va amenaja un centru de tineret și va aloca bani pentru stragiile de tineret și de dezvoltare prin cultură a orașului.
P.S.: sperăm ca astăzi să terminăm de aranjat documentul de candidatură și să îl facem public.

Loredana Patrascu: Iulian, eu zic sa asteptam sa vedem exact unde vor sa verse 450.000 euro. Despre ce proiecte vorbim si ce activitati pentru tineri.

Cristian Ghingheș: Nu se varsă nimic. E un fond care va putea fi accesat și de voi dacă aveți activități non-profit de tineret. Va fi concurs de proiecte. Iulian, hai că înțelegi despre ce e vorba și știi ca tot ce fac eu e transparent. De unde atâta răutate?

Loredana Patrascu: Cum azi aranjati documentul? Pai nu cu el ati castigat titlul?!?

Cristian Ghingheș: E în format word, sec, așa a fost cerut. Pentru public, noi vrem să îl colorăm, să fie ușor de citit, nu să vă lovim cu 30 de pagini full de text. Candidatura e publică din clipa în care a fost depusă la registratura Primăriei Bacău. Nimeni nu ascunde nimic.

4 comentarii

 1. Drept la replică:”
  Dacă aveți impresia că ceea ce s-a întâmplat la Theaterstock (și da, îmi asum această comparație) este regulă în lumea ONG, luați-vă gândul de la asta! În cazul Bacău – Capitala Tineretului din România, transparența este cuvânt de ordine. Aplicația a devenit publică încă de când ne-am înscris în competiție, când organizațiile de tineret au depus-o la Primăria Bacău cu numărul de înregistrare 43449/20.10.2016, dată la care primarul Cosmin Necula și-a asumat-o prin scrisoarea de intenție pe care a semnat-o.

  Concret, despre bani, încă nu știm cum și sub ce formă vor veni cei 50.000 de euro oferiți de BCR odată cu adjudecarea titlului (la municipalitate sau la federația organizațiilor de tineret), dar ce este cert e că vor fi folosiți în mare parte pentru cofinanțarea proiectelor pe care organizațiile de tineret le vor face anul viitor și în foarte mică măsură pe activități de managament. În schimb, grosul de bani va veni de la bugetul local. În documentul de candidatură am specificat 2.000.000 de la bugetul local pentru activități de tineret, sumă care de altfel a fost agreată și de primarul Cosmin Necula atunci când a semnat scrisoarea de intenție pentru candidatură. Da, tinerii merită măcar acest 0,5% din bugetul local! Restul de 99,5% din buget rămân pentru alte probleme locale, deci există bani pentru toate.

  Ce trebuie să înțelegeți e că acești bani vor ajunge la ONG-urile de tineret în cel mai transparent mod posibil, în urma unui concurs de proiecte, în baza Legii 350/2005 a finanțărilor nerambursabile. Mai mult, nimeni nu duce banii ăștia acasă, ci ONG-urile care îi vor accesa urmează să îi cheltuiască pe bunuri și servicii cumpărate și eligibile pentru activitățile asumate în acele proiecte. Acestea vor fi achiziționate tot din Bacău. Asta înseamnă că banii se duc direct în economia locală, antrenând și dezvoltând totodată tinerii.

  • Tu sustii ca “acești bani vor ajunge la ONG-urile de tineret”… Dar stii ca domnul Niki Vranceanu zice asa: “Centrul European pentru Strategii Durabile susține în continuare proiectul ”Bacău – Capitala Tineretului din România” și își menține dorința de a participa cu evenimente proprii la acest proiect“? 🙂 domnul Niki nu mai este asa de tanar si ma intreb in ce categorie intra ONG-ul lui, e de tineret sau nu? Sau poate ca facand si el parte dintre cei care au sabotat Theaterstock este vazut drept un tanar care trebuie ajutat sa ramana in Bacau?

   • Cel mai bine îl întrebați pe el. Dacă va corespunde cerințelor stipulate în ghidul de finanțare propus de primar și votat de Consiliul Local, poate aplica. Dacă nu, nu. Iarăși, atunci când se vor discuta documentele pentru acest fond de tineret, va fi o dezbatere publică și toată lumea va fi așteptată să își dea cu părerea, să depună observații, amendamente etc.

 2. Se face confuzie între dorința de a participa la proiect și dorința de a aplica pentru finanțare.
  Centrul European pentru Strategii Durabile își menține dorința de a participa cu evenimente proprii la acest proiect, dar consideră că este important ca la finanțare să aibă acces prioritar (și, de ce nu, exclusiv) organizațiile unde sunt implicați exclusiv tineri sub 35 de ani.
  Noi credem că este extrem de important ca sumele alocate în proiect să fie folosite în interesul tinerilor și să ajungă nemijlocit la tineri și nu la cei care ”cred ei că știu ei ce este mai bine pentru tineri”.
  Iar cei care vor să susțină activitățile de tineret, ar trebui să facă acest lucru indiferent dacă au sau nu finanțare publică.
  Astfel, chiar dacă în ghidul de finanțare se vor impune condiții în urma cărora, datorită vârstei membrilor, organizația noastră nu va fi eligibilă pentru accesarea fondurilor, noi dorim în continuare să susținem proiectul și să participăm cu activități in interesul tinerilor, câtă vreme condițiile de transparență vor fi respectate.
  Pentru că noi credem că cei care vor cu adevărat să facă ceva constructiv pentru tineri, o pot face indiferent dacă au sau nu finanțare publică.

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.