Home » Bacau » Bacau: Luna albastra, o banala luna plina. VIDEO

Bacau: Luna albastra, o banala luna plina. VIDEO

Un fenomen astronomic destul de rar, care se întâmplă o dată la doi ani şi jumătate, Luna Albastră este subiectul unor poveşti din străbuni. Astronomii l-au explicat matematic, dar cei mai mulţi îi caută încă secretul. Fenomenul a avut loc vineri noapte.

Concret, fenomenul care a avut loc ieri seară nu este decât o nouă lună plină. Deosebirea este că a fost a doua oară într-o lună de 30, respectiv 31 de zile. Potrivit astronomilor, această situaţie se întâmplă atunci când luna trece prin toate fazele ei în mai puţin de o lună calendaristică, iar unele luni calendaristice sunt mai lungi decât altele.

De asemenea, într-un anotimp, de obicei acest astru trece de trei ori prin faza de lună plină. Dacă, în mod deosebit, acest lucru se întâmplă de patru ori, atunci a patra lună plină se numeşte lună albastră.

Potrivit ziuaveche.ro, fenomenul a fost numit greşit “lună albastra” în 1946 într-un articol publicat de astronomul James Hu Pruitt în revista “Sky and Telescope”. Publicaţia a recunoscut greşeala în 1999, iar definiţia folosită astăzi este cea de lună plină.

“Luna Albastră” este un fenomen nu lipsit de evenimente negative în istoria omenirii. Înainte de criza anilor 1930 şi înainte de cel de al Doilea Război Mondial a avut loc fenomenul de lună albastră, adică de două ori lună plină într-o lună calendaristică.

În cultura populară, se crede că luna albastră aduce cu ea cataclisme naturale, războaie şi multe alte nenorociri. Se spune, de asemenea, că după luna albastră vremea se înrăutăţeşte puternic în luna urmatoare.

Un studiu din Marea Britanie, citat de ziare.com, relevă că în nopţile cu lună plină avem de-a face cu oameni care au un comportament mai ciudat: ei sunt mai certăreţi, mai iritaţi şi mai greu de controlat decât în alte zile.

Mai mult decât atât, un studiu realizat de profesorul Michal Zimecki de la Academia Poloneză de Ştiinţe, susţine că luna plină poate influenţa atât activităţile criminale, cât şi starea de sănătate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*