Connect with us

Bacau

Bacau: Luna albastra, o banala luna plina. VIDEO

Published

on

Un fenomen astronomic destul de rar, care se întâmplă o dată la doi ani şi jumătate, Luna Albastră este subiectul unor poveşti din străbuni. Astronomii l-au explicat matematic, dar cei mai mulţi îi caută încă secretul. Fenomenul a avut loc vineri noapte.

Concret, fenomenul care a avut loc ieri seară nu este decât o nouă lună plină. Deosebirea este că a fost a doua oară într-o lună de 30, respectiv 31 de zile. Potrivit astronomilor, această situaţie se întâmplă atunci când luna trece prin toate fazele ei în mai puţin de o lună calendaristică, iar unele luni calendaristice sunt mai lungi decât altele.

De asemenea, într-un anotimp, de obicei acest astru trece de trei ori prin faza de lună plină. Dacă, în mod deosebit, acest lucru se întâmplă de patru ori, atunci a patra lună plină se numeşte lună albastră.

Potrivit ziuaveche.ro, fenomenul a fost numit greşit “lună albastra” în 1946 într-un articol publicat de astronomul James Hu Pruitt în revista “Sky and Telescope”. Publicaţia a recunoscut greşeala în 1999, iar definiţia folosită astăzi este cea de lună plină.

“Luna Albastră” este un fenomen nu lipsit de evenimente negative în istoria omenirii. Înainte de criza anilor 1930 şi înainte de cel de al Doilea Război Mondial a avut loc fenomenul de lună albastră, adică de două ori lună plină într-o lună calendaristică.

În cultura populară, se crede că luna albastră aduce cu ea cataclisme naturale, războaie şi multe alte nenorociri. Se spune, de asemenea, că după luna albastră vremea se înrăutăţeşte puternic în luna urmatoare.

Un studiu din Marea Britanie, citat de ziare.com, relevă că în nopţile cu lună plină avem de-a face cu oameni care au un comportament mai ciudat: ei sunt mai certăreţi, mai iritaţi şi mai greu de controlat decât în alte zile.

Mai mult decât atât, un studiu realizat de profesorul Michal Zimecki de la Academia Poloneză de Ştiinţe, susţine că luna plină poate influenţa atât activităţile criminale, cât şi starea de sănătate.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Bacau

Klaus Iohannis vine la Bacău

Published

on

Președintele Klaus Iohannis vine, joi, la Bacău, într-o vizită la societatea comercială Aerostar S.A., Grup Industrial Aeronautic – Bacău, și pentru a participa la dezbaterea națională „Viziunea tinerilor pentru viitorul României”.

Administrația Prezidențială a anuțat că președintele Klaus Iohannis se va afla joi în municipiul Bacău, ocazie cu care acesta va efectua o vizită la societatea comercială Aerostar S.A., companie care este lider local și regional în domeniul fabricației de piese destinate domeniului aviației, în întreținerea de avioane civile și în furnizarea de soluții în domeniul sistemelor defensive aero și terestre.
”De asemenea, acesta va participa la dezbaterea națională „Viziunea tinerilor pentru viitorul României”, în cadrul căreia va avea un dialog cu tinerii despre proiectele lor, cât și despre modul în care aceștia se pot implica în dezvoltarea țării”, mai arată comunicatul Administrației Prezidențiale.

Evenimentul este programat pentru joi, 26 aprilie 2018, de la ora 17:00, la Centrul de Afaceri.

Continue Reading

Bacau

Bacău: Comuna Ardeoani este în insolvenţă, iar autoritatile nu au alocat bani pentru salvarea ei

Published

on

Şase localităţi din ţara noastră sunt în insolvenţă, iar Ministerul Finanţelor nu a alocat nici un ban din cotele defalcate ca să le scoată din această situaţie, susţine deputatul PNL Romeo Nicoară, într-o solicitare către ministrul finanţelor Eugen Teodorovici.

Toate aceste localităţi au datorii foarte mari şi au intrat oficial în procedură de insolvenţă, prin decizii ale instanţelor de judecată.

Conform unei ordonanţe de urgenţă aprobate de Guvern, unităţile adminis­trative care au datorii mai vechi de 120 de zile, reprezentând peste 50% din bugetul general sau nu au plătit salariile pe o perioadă mai mare de 120 de zile de la data scadenţei, intră în insolvenţă.

Astfel, localităţile Aninoasa (Hunedoara), Nalbant (Tulcea), Ardeoani (Bacău), Călineşti Oaş (Satu Mare), Naruja (Vrancea), Andreiaşu de Jos (Vrancea) sunt administrate de creditori. “Primăriile nu au bani să îşi plătească datoriile din bugetul local, fiind necesar să primească bani de la Guvern. Fostul premier Mihai Tudose a afirmat că este treaba primăriilor să găsească o soluţie pentru aceste probleme, pe când primarii acuză Guvernul că nu le acordă bani din buget pentru a scăpa de insolvenţă”, spune politicianul român, citat de Bursa.

Deputatul PNL dă ca exemplu comuna Ardeoani din judeţul Bacău, care a intrat în insolvenţă pe 10 ianuarie 2014: “Ponderea obligaţiilor de plată în totalul cheltuielilor bugetului general centralizat al comunei este de 268%, primăria având obligaţii de plată de 5.314.084 lei”.

Deputatul PNL îl întreabă pe Eugen Teodorovici dacă Ministerul Finanţelor are în vedere promovarea unor măsuri de sprijin şi care sunt paşii necesari de făcut, astfel încât cetăţenii din aceste localităţi să nu aibă de suferit.

FOTO: Facebook

Continue Reading

Bacau

Pietonalul din centrul Bacăului arată ca după bombardament. Dar s-au pus panseluţe la Primărie! VIDEO

Published

on

Pietonalul din centrul Bacaului arata ca dupa bombardament. Dar s-au pus panselute la Primarie! VIDEO.

Continue Reading

BACAU

SPORT

Facebook

diverse

diverse