Home » Bacau » Bacalaureat 2013: Iata cum trebuiau rezolvate subiectele la Limba şi Literatura Română – profil Real şi Uman

Bacalaureat 2013: Iata cum trebuiau rezolvate subiectele la Limba şi Literatura Română – profil Real şi Uman

Marea noutate a examenului de BACALAUREAT 2013 este faptul că elevii de la profilul real au avut subiecte diferite la limba română față de cei de la profilul umanist.

De asemenea, oficialii din Ministerul Educației au anunțat că a fost eliminat textul aforistic/critic, folosit ca suport în cadrul subiectului al II-lea. La subiectul al III-lea, unde, de regulă, se dă un text narativ sau dramatic, la BACALAUREAT 2013 a căzut o creație lirică.

La primul subiect, s-a dat un text de George Călinescu, pe baza căruia trebuiau să rezolve o serie de cerințe: să explice rolul cratimei sau să găsească sinonime pentru anumite cuvinte.

La al doilea subiect elevii aveau de realizat un text argumentantiv despre rolul modelului în viață.

La subiectul al III-lea și cel mai important, elevii au avut de redactat un eseu în care să dezvolte o temă din creația lirică, la alegere, din operele scriitorilor Tudor Arghezi, Ion Barbu sau Lucian Blaga.

SUBIECTE BAC 2013 LA PROFILUL UMAN- VOCAȚIONAL

La primul subiect, s-a dat textul „Accidentul”, de Mihail Sebastian. Pornind de la acesta, elevii aveau de rezolvat mai multe cerințe: să explice rolul ghilimelor într-o frază, să găsească sinonime pentru anumite cuvinte etc.

La subiectul al doilea, elevii aveau de redactat un text argmentativ despre utilitatea scrierii unui jurnal la vârsta adolescenței.

La subiectul al treilea, elevii aveau de redactat un eseu despre tema și vizunea despre lume într-un text poetic studiat aparținând simbolismului.

Rămâi pe evz.ro pentru a afla modul în care trebuiau rezolvate subiectele de la BAC 2013.

„Era necesar ca elevii să ştie pe dinafară poezia”

BAC 2013 REZOLVĂRi SUBIECTE. Subiectul al treilea, care presupunea redactarea unui eseu despre poezie, este, de departe, cel care a pus cele mai multe probleme elevilor la BACALAUREAT 2013. Profesorii spun că, în general, elevii se axează pe roman sau pe textul dramatic și lasă la urmă studiul creației lirice.

Profesorul de limba română Nicoleta Crânganu consideră că acest subiect va departaja elevii talentați și pasionați de literatură de cei mai slabi. „De obicei, elevii iau ca reper și Bac-ul olimpicilor, iar anul acesta s-a dat parcă textul dramatic, iar mulți elevi ar putea să nu fi luat în calcul că le poate cădea și poezia”.

O abordare originală, dar corectă în același timp ar putea să facă diferența la notare, mai spune profesoara. „Atunci când un corector citește zece teze trase la indigo, cu un conținut învățat din aceleași cărți de comentarii, va plusa, indubitabil, la notă, atunci când va găsi o teză cu o abordare proaspătă”. Foarte important era și ca elevii să fi știut pe dinafară poezia pentru a putea exemplifica cu pasaje din text”, mai spune profesorul de limba română.

„Nu am sesizat subiecte cu chichițe”

BAC 2013 REZOLVĂRi SUBIECTE. Dacă al treilea subiect le-ar fi putut da bătăi de cap elevilor, primele două subiecte au compensat, în schimb, prin gradul scăzut de dificultate. La primul subiect, elevii aveau de găsit sinonime, de explicat rolul unor semne de punctuație din anumite fraze.„Nu am remarcat niciun subiect cu chichițe. În general, la subiectele de la bac itemii nu sunt atât de stricți ca la Evaluarea Națională, pentru că elevii nu mai fac gramatică. Poate la cerința care implică și gramatică ar putea să întâmpine anumite dificultăți”, mai spune profesorul.

La subiectul al doilea, care a constat în redactarea unui text argumentativ, contează foarte mult ca elevii să fi folosit conectorii specifici, să fi oferit exemple și să fi respectat structura de tip „ipoteză, argumente, concluzie”. „Temele acestor texte au fost frumoase, atât la profilul real, cât mai ales la uman, unde tema utilității păstrării unui jurnal era adecvată vârstei”.

Profesorul de limba română Nicoleta Crânganu a sesizat diferențe semnificative între subiectele pentru profilul real și cele pentru profilul uman. „La uman se insistă pe elemente de expresivitate. Dacă la primul subiect, punctul 7, la real se cere rolul verbelor, la profilul uman se cere valoarea expresivă a verbelor. Iarăși, la subiectul al treilea, cei de la profilul real puteau alege între trei scriitori, pe când cei de la uman erau obligați să aleagă un scriitor simbolist”, conchide profesorul.

Rezultatele BAC 2013 vor fi afişate pe 8 iulie, până la ora 12.00, iar contestaţiile pot fi depuse în aceeaşi zi, până la ora 16.00. Rezultatele finale BAC 2013, după rezolvarea contestaţiilor, se vor afişa în 12 iulie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*