Connect with us

Bacau

Bacalaureat 2013: Iata cum trebuiau rezolvate subiectele la Limba şi Literatura Română – profil Real şi Uman

Published

on

Marea noutate a examenului de BACALAUREAT 2013 este faptul că elevii de la profilul real au avut subiecte diferite la limba română față de cei de la profilul umanist.

De asemenea, oficialii din Ministerul Educației au anunțat că a fost eliminat textul aforistic/critic, folosit ca suport în cadrul subiectului al II-lea. La subiectul al III-lea, unde, de regulă, se dă un text narativ sau dramatic, la BACALAUREAT 2013 a căzut o creație lirică.

La primul subiect, s-a dat un text de George Călinescu, pe baza căruia trebuiau să rezolve o serie de cerințe: să explice rolul cratimei sau să găsească sinonime pentru anumite cuvinte.

La al doilea subiect elevii aveau de realizat un text argumentantiv despre rolul modelului în viață.

La subiectul al III-lea și cel mai important, elevii au avut de redactat un eseu în care să dezvolte o temă din creația lirică, la alegere, din operele scriitorilor Tudor Arghezi, Ion Barbu sau Lucian Blaga.

SUBIECTE BAC 2013 LA PROFILUL UMAN- VOCAȚIONAL

La primul subiect, s-a dat textul „Accidentul”, de Mihail Sebastian. Pornind de la acesta, elevii aveau de rezolvat mai multe cerințe: să explice rolul ghilimelor într-o frază, să găsească sinonime pentru anumite cuvinte etc.

La subiectul al doilea, elevii aveau de redactat un text argmentativ despre utilitatea scrierii unui jurnal la vârsta adolescenței.

La subiectul al treilea, elevii aveau de redactat un eseu despre tema și vizunea despre lume într-un text poetic studiat aparținând simbolismului.

Rămâi pe evz.ro pentru a afla modul în care trebuiau rezolvate subiectele de la BAC 2013.

„Era necesar ca elevii să ştie pe dinafară poezia”

BAC 2013 REZOLVĂRi SUBIECTE. Subiectul al treilea, care presupunea redactarea unui eseu despre poezie, este, de departe, cel care a pus cele mai multe probleme elevilor la BACALAUREAT 2013. Profesorii spun că, în general, elevii se axează pe roman sau pe textul dramatic și lasă la urmă studiul creației lirice.

Profesorul de limba română Nicoleta Crânganu consideră că acest subiect va departaja elevii talentați și pasionați de literatură de cei mai slabi. „De obicei, elevii iau ca reper și Bac-ul olimpicilor, iar anul acesta s-a dat parcă textul dramatic, iar mulți elevi ar putea să nu fi luat în calcul că le poate cădea și poezia”.

O abordare originală, dar corectă în același timp ar putea să facă diferența la notare, mai spune profesoara. „Atunci când un corector citește zece teze trase la indigo, cu un conținut învățat din aceleași cărți de comentarii, va plusa, indubitabil, la notă, atunci când va găsi o teză cu o abordare proaspătă”. Foarte important era și ca elevii să fi știut pe dinafară poezia pentru a putea exemplifica cu pasaje din text”, mai spune profesorul de limba română.

„Nu am sesizat subiecte cu chichițe”

BAC 2013 REZOLVĂRi SUBIECTE. Dacă al treilea subiect le-ar fi putut da bătăi de cap elevilor, primele două subiecte au compensat, în schimb, prin gradul scăzut de dificultate. La primul subiect, elevii aveau de găsit sinonime, de explicat rolul unor semne de punctuație din anumite fraze.„Nu am remarcat niciun subiect cu chichițe. În general, la subiectele de la bac itemii nu sunt atât de stricți ca la Evaluarea Națională, pentru că elevii nu mai fac gramatică. Poate la cerința care implică și gramatică ar putea să întâmpine anumite dificultăți”, mai spune profesorul.

La subiectul al doilea, care a constat în redactarea unui text argumentativ, contează foarte mult ca elevii să fi folosit conectorii specifici, să fi oferit exemple și să fi respectat structura de tip „ipoteză, argumente, concluzie”. „Temele acestor texte au fost frumoase, atât la profilul real, cât mai ales la uman, unde tema utilității păstrării unui jurnal era adecvată vârstei”.

Profesorul de limba română Nicoleta Crânganu a sesizat diferențe semnificative între subiectele pentru profilul real și cele pentru profilul uman. „La uman se insistă pe elemente de expresivitate. Dacă la primul subiect, punctul 7, la real se cere rolul verbelor, la profilul uman se cere valoarea expresivă a verbelor. Iarăși, la subiectul al treilea, cei de la profilul real puteau alege între trei scriitori, pe când cei de la uman erau obligați să aleagă un scriitor simbolist”, conchide profesorul.

Rezultatele BAC 2013 vor fi afişate pe 8 iulie, până la ora 12.00, iar contestaţiile pot fi depuse în aceeaşi zi, până la ora 16.00. Rezultatele finale BAC 2013, după rezolvarea contestaţiilor, se vor afişa în 12 iulie.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Bacau

Klaus Iohannis vine la Bacău

Published

on

Președintele Klaus Iohannis vine, joi, la Bacău, într-o vizită la societatea comercială Aerostar S.A., Grup Industrial Aeronautic – Bacău, și pentru a participa la dezbaterea națională „Viziunea tinerilor pentru viitorul României”.

Administrația Prezidențială a anuțat că președintele Klaus Iohannis se va afla joi în municipiul Bacău, ocazie cu care acesta va efectua o vizită la societatea comercială Aerostar S.A., companie care este lider local și regional în domeniul fabricației de piese destinate domeniului aviației, în întreținerea de avioane civile și în furnizarea de soluții în domeniul sistemelor defensive aero și terestre.
”De asemenea, acesta va participa la dezbaterea națională „Viziunea tinerilor pentru viitorul României”, în cadrul căreia va avea un dialog cu tinerii despre proiectele lor, cât și despre modul în care aceștia se pot implica în dezvoltarea țării”, mai arată comunicatul Administrației Prezidențiale.

Evenimentul este programat pentru joi, 26 aprilie 2018, de la ora 17:00, la Centrul de Afaceri.

Continue Reading

Bacau

Bacău: Comuna Ardeoani este în insolvenţă, iar autoritatile nu au alocat bani pentru salvarea ei

Published

on

Şase localităţi din ţara noastră sunt în insolvenţă, iar Ministerul Finanţelor nu a alocat nici un ban din cotele defalcate ca să le scoată din această situaţie, susţine deputatul PNL Romeo Nicoară, într-o solicitare către ministrul finanţelor Eugen Teodorovici.

Toate aceste localităţi au datorii foarte mari şi au intrat oficial în procedură de insolvenţă, prin decizii ale instanţelor de judecată.

Conform unei ordonanţe de urgenţă aprobate de Guvern, unităţile adminis­trative care au datorii mai vechi de 120 de zile, reprezentând peste 50% din bugetul general sau nu au plătit salariile pe o perioadă mai mare de 120 de zile de la data scadenţei, intră în insolvenţă.

Astfel, localităţile Aninoasa (Hunedoara), Nalbant (Tulcea), Ardeoani (Bacău), Călineşti Oaş (Satu Mare), Naruja (Vrancea), Andreiaşu de Jos (Vrancea) sunt administrate de creditori. “Primăriile nu au bani să îşi plătească datoriile din bugetul local, fiind necesar să primească bani de la Guvern. Fostul premier Mihai Tudose a afirmat că este treaba primăriilor să găsească o soluţie pentru aceste probleme, pe când primarii acuză Guvernul că nu le acordă bani din buget pentru a scăpa de insolvenţă”, spune politicianul român, citat de Bursa.

Deputatul PNL dă ca exemplu comuna Ardeoani din judeţul Bacău, care a intrat în insolvenţă pe 10 ianuarie 2014: “Ponderea obligaţiilor de plată în totalul cheltuielilor bugetului general centralizat al comunei este de 268%, primăria având obligaţii de plată de 5.314.084 lei”.

Deputatul PNL îl întreabă pe Eugen Teodorovici dacă Ministerul Finanţelor are în vedere promovarea unor măsuri de sprijin şi care sunt paşii necesari de făcut, astfel încât cetăţenii din aceste localităţi să nu aibă de suferit.

FOTO: Facebook

Continue Reading

Bacau

Pietonalul din centrul Bacăului arată ca după bombardament. Dar s-au pus panseluţe la Primărie! VIDEO

Published

on

Pietonalul din centrul Bacaului arata ca dupa bombardament. Dar s-au pus panselute la Primarie! VIDEO.

Continue Reading

BACAU

SPORT

Facebook

diverse

diverse