Home » Bacau » A păcălit scutul de la Deveselu şi a explodat în Bacău! Supravieţuieşti după un atac nuclear?

A păcălit scutul de la Deveselu şi a explodat în Bacău! Supravieţuieşti după un atac nuclear?

Te-ai întrebat vreodată ce ar trebui să faci dacă te-ai afla în vecinătatea unei zone în care, recent, a fost detonată o bombă nucleară?

Mai întâi, să descriem scenariul: te afli în Bacau, oras care de curând a fost supus unei detonări nucelare cu eficienţă scăzută, care are între 0,1 şi 10 kilotone (adică un mic mai mică decât bomba de la Hiroshima).

Studiile au indicat că tu şi cei care sunt cu tine va puteti salva daca găsiţi un loc bun în care să vă ascundeţi până când o echipă de salvare se va deplasa în zonă.

Cele mai bune adăposturi au pereţi din cărămidă sau beton şi nu au geamuri, la fel ca un buncăr.

Acest infografic ne ajută să ne facem o idee cu privire la câtă protecţie puteam avea în funcţie de locul în care ne ascundem.

 

Aşadar, dacă te ascunzi în subsolul Hotelului Decebal vei fi expus doar la 1/200 din cantitatea de radiaţii. În schimb, dacă te refugiezi în sufrageria unei case din lemn din cartierul CFR radiaţiile vor fi reduse doar cu jumătate, iar dacă stai aproape de locul unde a avut loc explozia acest adăpost nu te va avantaja prea mult.

Aşadar, ce te faci dacă în apropiere nu există niciun adăpost bun? Ar trebui să te mulţumeşti cu un adăpost mai puţin sigur, sau mai bine să rişti să te expui radiaţiilor plecând în căutarea unui loc mai bun? Şi cam cât timp ţi-ai permite să pierzi în căutarea unui adăpost mai bun?

Dacă, atunci când bomba se declanşează, tu eşti în subsolul Catedralei Ortodoxe “Inaltarea Domnului” sau chiar in apropierea ei, rămâi acolo până când vei fi evacuat de echipe specializate. Dacă nu te afli deja într-un adăpost, dar cunoşti unul bun la o distanţă de cinci minute (să zicem că vezi sediul BRD de pe strada George Apostu), calculele sugerează că ar fi bine să te îndrepţi spre acel loc cât mai repede (neinarmat! 🙂 ).

Însă, dacă până în zona sigură ai face cam 15 minute, atunci ai putea să mai stai un pic în adăpostul care oferă protecţie slabă, însă nu înainte de a lăsa să se scurgă 30 de minute.

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.